Witaj, planujemy trasę tegorocznych

Inspekcji Fotelików

Daj znać gdzie powinniśmy przyjechać!

Zgłoś się i sprawdź czy Twoje dziecko jest bezpieczne!

Będziemy Cię informować o aktualnościach fotelik.info

QUIZ - czy wiesz jak poprawnie przewozić starszaka do szkoły? Sprawdź wiedzę o fotelikach 15-36!

Autor: Redakcja fotelik.info

Data dodania: 2020-09-02 11:03:01

Czy wiesz wszystko, na temat bezpiecznego przewozu starszaków w fotelikach 15-36 kg? Sprawdź to!
Czy wiesz wszystko, na temat bezpiecznego przewozu starszaków w fotelikach 15-36 kg? Sprawdź to!


Czy wiesz, jak poprawnie przewozić swojego starszaka w foteliku kategorii 15-36? Odpowiedz na nasze pytania i sprawdź, ile punktów uzyskałeś! Jeżeli za mało, wpadnij na bezpłatną inspekcję!


PYTANIE NUMER 1
Czy foteliki 15-36 kg można zamontować tyłem do kierunku jazdy?

a) Tak
b) Nie
c) To zależy od modelu

PYTANIE NUMER 2
Do ilu kilogramów dziecko może jeździć w foteliku 15-36?

a) Przeważnie 36 kg, ale w przypadku i-Size może być inaczej
b) Do kiedy się mieści
c) Nie ma to znaczenia

PYTANIE NUMER 3
Czy istnieją foteliki dla większych dzieci, powyżej 36 kg?

a) Tak, są foteliki homologowane w USA do nawet 54 kg
b) Nie ma takich fotelików
c) W każdym foteliku można wozić cięższe dziecko, o ile się mieści w barkach

PYTANIE NUMER 4
Czy dwuletnie dziecko, które waży już 15 kg, może przesiąść się do fotelika 15-36?

a) Jak najbardziej
b) Tylko jeżeli ma na to ochotę
c) Nie, dwuletnie dziecko powinno jeździć jeszcze z własną uprzężą tyłem do kierunku jazdy

PYTANIE NUMER 5
Czy fotelik 15-36 kg może być zastąpiony przez poddupnik?

a) Tylko w wyjątkowych sytuacjach, takich jak przejazd z przedszkola
b) Poddupnik nigdy nie zastąpi fotelika, ze względu na brak chociażby ochrony bocznej i ochrony głowy
c) Pomiędzy poddupnikiem, a fotelikiem kategorii 15-36, można postawić znak równości

PYTANIE NUMER 6
Jak jeszcze nazywane są foteliki 15-36?

a) "Fotelik ostatniej kategorii"
b) "Fotelik dla chętnych"
c) "RWF"

PYTANIE NUMER 7
Czym powinien charakteryzować się dobry fotelik 15-36 kg?

a) Powinien być miękki w środku i mieć wygodną tapicerkę
b) Mieć ciekawy design, aby dziecko chciało w nim jeździć
c) Powinien mieć dobrze zdane testy zderzeniowe ADAC, pasować do dziecka i do samochodu

PYTANIE NUMER 8
Czy foteliki 15-36 mogą być montowane na ISOFIX?

a) Absolutnie nie! Mogą być montowane tylko na pasy
b) Tak, wszystkie foteliki 15-36 montujemy na ISOFIX
c) Zależy od modelu: są foteliki montowane tylko na pasy, są foteliki na ISOFIX i na pasy

PYTANIE NUMER 9
Pas biodrowy w foteliku musi:

a) Przechodzić prosto po brzuszku
b) Przechodzić płasko po udach
c) Nie ma żadnej różnicy jak przechodzi pas biodrowy

PYTANIE NUMER 10
Pas barkowy w foteliku musi:

a) Przechodzić przez środek ramienia, aby nie wchodził na szyję i nie spadał
z barku
b) Przechodzić pod ręką, aby dziecku było wygodnie
c) Pas barkowy w ogóle nie musi być zapięty, wystarczy sam biodrowy

PYTANIE NUMER 11
Czy fotelik 15-36 może być zamontowany na przednim siedzeniu?

a) Absolutnie i w żadnym wypadku
b) Foteliki tej kategorii ZAWSZE montujemy na przednim siedzeniu
c) W niektórych przypadkach możemy, ale... bezpieczniej jest umiejscowić je z tyłu :-)

Poprawne odpowiedzi znajdziesz pod zdjęciem :-)


1.B
2.A
3.A
4.C
5.B
6.A
7.C
8.C
9.B
10.A
11.C

Pochwalcie się w komentarzach, jaki wynik osiągnęliście :-)

Zobacz galerię zdjęć



Nie każdy, nawet najdroższy fotelik pasuje do Twojego dziecka!
Zapisz się na dobór w Warszawie (22 203 53 18) w Krakowie (12 378 39 46) we Wrocławiu (71 715 61 32) lub Chorzowie (32 750 03 41)
Kup właściwy!


fotelik.info - foteliki samochodowe dla dzieci - mapka lokalizacji
W naszym Centrum Bezpieczeństwa:
1) Wjeżdżasz do ciepłego i suchego garażu, gdzie spośród 240 modeli fotelików wybierzemy pasujący najlepiej do Twojego auta i Twojego dziecka
2) W tym czasie wypijesz kawę, a Twoje dziecko pobawi się na naszym placu zabaw
3) Zakupisz fotelik, poznasz zasady jego użycia i zapewnisz faktyczne bezpieczeństwo swojemu dziecku
Podaj kontakt do siebie a oddzwonimy i umówimy Cię na wizytę

fotelik.info w mediach

Nowości dotyczące rynku fotelików oraz bezpieczeństwa dzieci w samochodzie, które pojawiły się w mediach.

Echo Chorzowa o bezpłatnych inspekcjach fotelik.info!

Echo Chorzowa o bezpłatnych inspekcjach fotelik.info!

Portal miejski - Echo Chorzowa, o bezpłatnych inspekcjach fotelików w Centrum Bezpieczeństwa fotelik.info w Chorzowie! Przeczytaj więcej!

Data Publikacji 09.07.20 Czytaj Więcej

  Sławomir Molak z fotelik.info w Katolickim Radiu Podlasie

Sławomir Molak z fotelik.info w Katolickim Radiu Podlasie

Sławomir Molak w rozmowie z Katolickim Radiem Podlasie, opowiedział o prawidłowym przewożeniu dzieci w samochodzie oraz o tym, że nie każdy fotelik zapewni bezpieczeństwo! Jak dobrać ten właściwy?

Data Publikacji 02.07.20 Czytaj Więcej

 
Paweł Kurpiewski w Poranku SIÓDMA - DZIEWIĄTA! Kiedy i gdzie słuchać rozmowy?

Paweł Kurpiewski w Poranku SIÓDMA - DZIEWIĄTA! Kiedy i gdzie słuchać rozmowy?

Już 11.05.2020 (poniedziałek), Paweł Kurpiewski będzie gościem programu SIÓDMA-DZIEWIĄTA (poranek rozgłośni katolickich). Zobacz, gdzie możesz wysłuchać wywiadu on-line...

Data Publikacji 08.05.20 Czytaj Więcej

  Wirtualna Polska o inicjatywie fotelik.info w sprawie wymiany fotelików powypadkowych!

Wirtualna Polska o inicjatywie fotelik.info w sprawie wymiany fotelików powypadkowych!

Wirtualna Polska (WPautokult) zwróciła ostatnio uwagę na inicjatywę fotelik.info w sprawie programu wymiany fotelików powypadkowych. Nie słyszałeś jeszcze o tej inicjatywie? Koniecznie przeczytaj o co chodzi!

Data Publikacji 06.05.20 Czytaj Więcej

 
 
ABC Design Akta Graco Alpin Apramo Argos Avionaut Axkid Baby Baby Dreams Baby Jogger Baby Relax Baby Relax Babyauto Babyfirst Babystyle BAIER Bebe Confort Bebecar Bergsteiger BeSafe Bimbo Bobob Bobobline Boulgom Brevi Brio Britax Britax Roemer Bugabo Bugaboo Cam Carbebe Casualplay CBX Chicco Concord Coneco Cosatto CybeX Deltim Diono Dremefa Easycarseat Eitel Emmaljunga Eurokids Fair Ferrari Fisher Price Foppapedretti Ganen GB Giordani Global Kids Goodbaby Graco Hauck Hema Heyner I'Coo Inglesina IWH Jane Joie Joolz Kiddicare Kiddy Kidsim Kinderfkraft Kiwy Klippan LCP Kids Loony Lutule Mamas & Papas Maxi-Cosi Meggy Michelin Mifold Migo Mothercare Mutsy Nachfolger Nania Neonato Nest Nuna Obaby Osann Patti Peg Perego Petite Star Phil & Teds Play Prenatal Profex Ramatti Recaro Renolux Renopol Roemer Safety 1 Silver Cross Silvercross Simple Parenting SmartKidBelt STM Storchenmuehle Stokke Storchenmuehle Sunshine Kids Swandoo Takata Teamtex Teutonia Tiggo United-Kids UPPAbaby Vertbaudet Vivitta Wawo Zooty
Smart Kid Belt
Foteliki Warszawa
Foteliki Kraków
Foteliki Wrocław
Foteliki Chorzow