Witaj, planujemy trasę tegorocznych

Inspekcji Fotelików

Daj znać gdzie powinniśmy przyjechać!

Zgłoś się i sprawdź czy Twoje dziecko jest bezpieczne!

Będziemy Cię informować o aktualnościach fotelik.info

Quiz o fotelikach drugiej kategorii wagowej: 9-18 i 9-25 kg

Autor: Redakcja fotelik.info

Data dodania: 2022-05-05 15:33:40



Quiz na temat fotelików kategorii 0-13 kg już za nami. Podobno był prosty i w komentarzach prosiliście o coś trudniejszego. Podejmujemy wyzwanie i zapraszamy na część drugą naszej zabawy. Po rozwiązaniu quizu koniecznie pochwal się wynikiem w komentarzu!


PYTANIE NUMER 1
Czy fotelik drugiej kategorii wagowej (po łupinie 0-13 kg) można montować przodem do kierunku jazdy?

A. Nigdy nie montujemy takiego fotelika przodem. Nawet jeśli producent twierdzi inaczej, montujemy go tyłem do kierunku jazdy.
B. Bezpieczniej dla dziecka jest wybrać model montowany tyłem do kierunku jazdy. Są jednak modele fotelików 9-18 kg, np Maxi Cosi Tobi, które montowane są przodem - tych nie należy montować tyłem, lecz zgodnie z instrukcją.
C. Gdy tylko dziecko wyrośnie z łupiny, od razu przesadzamy go przodem do kierunku jazdy.

PYTANIE NUMER 2
Do czego służy funkcja obrotu w niektórych fotelikach drugiej kategorii wagowej?

A. Aby obrócić dziecko przodem do kierunku jazdy, gdy tylko technik fotelik.info zamknie za nami bramę.
B. Pozwala wozić dziecko bokiem, kiedy słońce świeci mu przez szybę po oczach.
C. Przede wszystkim ma ułatwić wkładanie dziecka do fotelika.

PYTANIE NUMER 3
Czy fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy można zamontować na przednim siedzeniu?

A. W ostateczności można z przodu, pod warunkiem, że poduszka powietrzna będzie wyłączona. Jednak bezpieczniej jest z tyłu.
B. Tak, dzięki temu możemy zabawiać dziecko i mieć z nim kontakt wzrokowy przez całą drogę
C. Absolutnie nie wolno wozić dzieci na przednim siedzeniu. Grozi za to wysoki mandat.

PYTANIE NUMER 4
Kiedy można przesadzić dziecko z fotelika 9-18/9-25 kg do fotelika 15-36 kg?

A. Najlepiej wsłuchać się w potrzeby dziecka i zapytać je, czy chce inny fotelik.
B. To podchwytliwe pytanie, ponieważ tak duże dzieci przesadzamy już na podstawkę.
C. Kiedy za chwilę zostanie przekroczony limit wagowy, głowa zacznie wystawać z zagłówka (moment krytyczny to linia oczu), pasy uprzęży nie dają się zapiąć lub pomimo wykorzystania całej regulacji dziecko po prostu się mieści (również na szerokość).

PYTANIE NUMER 5
Co zrobić, jeśli chcemy podczas jazdy mieć kontakt wzrokowy z dzieckiem jadącym tyłem?

A. Najlepiej jechać obok niego na tylnej kanapie.
B. Można zainstalować specjalne lusterko do obserwacji dziecka w foteliku RWF.
C. Zamontować fotelik RWF na przednim fotelu pasażera. Dzięki temu będzie spokojniejsze.

PYTANIE NUMER 6
Co to jest top tether?

A. Jest to górny pas mocujący, który służy jako dodatkowe zabezpieczenie, kiedy dziecko jeździ w foteliku samochodowym z systemem isofix, przodem do kierunku jazdy.
B. Jest to pasek-uchwyt służący do wygodnego przenoszenia fotelika.
C. Jest to dodatkowy pas, którym możemy zapiąć dziecko w foteliku.

PYTANIE NUMER 7
Czy jeżeli fotelik drugiej kategorii wagowej montowany jest tyłem, to można przewozić dziecko w kurtce?

A. Tak, ponieważ zakaz kurtek w fotelikach dotyczy tylko fotelików montowanych przodem
B. Tak - jeżeli temperatura na zewnątrz spada poniżej zera; nie - jeżeli jest dodatnia.
C. Ze względów bezpieczeństwa nigdy nie wozimy dzieci w foteliku kurtce. Również dorośli powinni w samochodzie zdejmować kurtki.

PYTANIE NUMER 8
Rozwiń skrót RWF

A. Raczej wolę fotelik.info.
B. Rear Way Facing (z ang. tyłem do kierunku jazdy)
C. Raźniej w foteliku.

PYTANIE NUMER 9
Jaki fotelik ochronił Lukrecję - dziewczynkę ze słynnej ekspertyzy 672 (podwójne dachowanie land rovera)?

A. Britax Romer MAX-WAY PLUS
B. Britax Romer MAX-WAY
C. BeSafe iZi Modular i-Size X1

PYTANIE NUMER 10
Ile razy jazda tyłem jest bezpieczniejsza od jazdy przodem?

A. Nie da się tego policzyć - niepoliczalnie bezpieczniejsza!
B. 10 razy.
C. Tyłem jest 5 razy bezpieczniej niż przodem.


Ile punktów udało Ci się zdobyć? Sprawdź poniższe odpowiedzi i pochwal się swoim wynikiem w komentarzu!

PYTANIE NUMER 1
odpowiedź B, wyjaśnienie

PYTANIE NUMER 2
odpowiedź C, wyjaśnienie

PYTANIE NUMER 3
odpowiedź A, wyjaśnienie

PYTANIE NUMER 4
odpowiedź C, wyjaśnienie

PYTANIE NUMER 5
odpowiedź B, wyjaśnienie

PYTANIE NUMER 6
odpowiedź A, wyjaśnienie

PYTANIE NUMER 7
odpowiedź C, wyjaśnienie

PYTANIE NUMER 8
odpowiedź B, wyjaśnienie

PYTANIE NUMER 9
odpowiedź A, wyjaśnienie

PYTANIE NUMER 10
odpowiedź C, wyjaśnienie






Nie każdy, nawet najdroższy fotelik pasuje do Twojego dziecka!
Zapisz się na dobór w Warszawie (22 203 53 18) w Krakowie (12 378 39 46) we Wrocławiu (71 715 61 32) lub Chorzowie (32 750 03 41)
Kup właściwy!


fotelik.info - foteliki samochodowe dla dzieci - mapka lokalizacji
W naszym Centrum Bezpieczeństwa:
1) Wjeżdżasz do ciepłego i suchego garażu, gdzie spośród 240 modeli fotelików wybierzemy pasujący najlepiej do Twojego auta i Twojego dziecka
2) W tym czasie wypijesz kawę, a Twoje dziecko pobawi się na naszym placu zabaw
3) Zakupisz fotelik, poznasz zasady jego użycia i zapewnisz faktyczne bezpieczeństwo swojemu dziecku
Podaj kontakt do siebie a oddzwonimy i umówimy Cię na wizytę
 
ABC Design Akta Graco Alpin Apramo Argos Avionaut Avova Axkid Baby Baby Dreams Baby Jogger Baby Relax Baby Relax Babyauto Babyfirst Babystyle BAIER Bebe Confort Bebecar Bergsteiger BeSafe Bimbo Bobob Bobobline Boulgom Brevi Brio Britax Britax Roemer Bugabo Bugaboo Cam Carbebe Casualplay CBX Chicco Concord Coneco Cosatto Cybex CybeX Deltim Diono Dremefa Easycarseat Eitel Emmaljunga Eurokids Fair Ferrari Fisher Price Foppapedretti Ganen GB Giordani Global Kids Goodbaby Graco Hauck Hema Heyner I'Coo Inglesina IWH Jane Joie Joolz Kiddicare Kiddy Kidsim Kinderfkraft Kiwy Klippan LCP Kids Lettas Loony Lutule Mamas & Papas Maxi-Cosi Meggy Michelin Mifold Migo Mima Mothercare Mutsy Nachfolger Nania Neonato Nest Nuna Obaby Osann Patti Peg Perego Petite Star Phil & Teds Play Prenatal Profex Ramatti Recaro Renolux Renopol Roemer Safety 1 Silver Cross Silvercross Simple Parenting SmartKidBelt STM Storchenmuehle Stokke Storchenmuehle Sunshine Kids Swandoo Takata Team-Tex Teamtex Teutonia Tiggo United-Kids UPPAbaby Vertbaudet Vivitta Wawo Zooty
Fotelik Samochodowy Warszawa
Fotelik Samochodowy Kraków
Fotelik Samochodowy Wrocław
Fotelik Samochodowy Chorzow Fotelik Samochodowy Gliwice Fotelik Samochodowy Skarżysko-Kamienna Fotelik Samochodowy Nowy Sącz/a>