Witaj, planujemy trasę tegorocznych

Inspekcji Fotelików

Daj znać gdzie powinniśmy przyjechać!

Zgłoś się i sprawdź czy Twoje dziecko jest bezpieczne!

Będziemy Cię informować o aktualnościach fotelik.info

QUIZ o fotelikach samochodowych 15-36 kg

Autor: Redakcja fotelik.info

Data dodania: 2022-05-09 08:20:23



Quizy ze znajomości fotelików 0-13 kg oraz fotelików 9-18 kg i 9-25 kg już za nami. Oto ostatni sprawdzian wiedzy - o fotelikach dla starszaków. Czy temat fotelików 15-36 kg również nie sprawi Wam trudności?

Chciałbyś rozwiązać quiz o fotelikach 0-13 kg? KLIKNIJ TUTAJ
Masz ochotę zmierzyć się z testem o fotelikach 9-18 kg i 9-25 kg? KLIKNIJ TUTAJ

A oto nasz quiz o fotelikach 15-36 kg:

PYTANIE NUMER 1
Czy fotelik 15-36 kg może być zamontowany tyłem do kierunku jazdy?

a) Nie, foteliki 15-36 kg montujemy wyłącznie przodem.
b) Jak najbardziej, zawsze bezpieczniej jest zamontować fotelik tyłem do kierunku jazdy.
c) To zależy od modelu fotelika 15-36 kg.


PYTANIE NUMER 2

Czy istnieją foteliki do wagi większej niż 36 kg?

a) Nie, 36 kg to ostateczna waga, do której dziecko może podróżować w foteliku.
b) Istnieją, ale nie są polecane.
c) Istnieją i są polecane, np. Diono Monterey do 54 kg.


PYTANIE NUMER 3
Czy dwuletnie dziecko, które waży 15 kg, może zostać przesadzone do fotelika 15-36 kg?

a) Tak, ponieważ foteliki 15-36 kg mają dopuszczalną wagę minimalną dziecka 15 kg.
b) Absolutnie nie. Dwuletnie dziecko powinno jeździć tyłem i w foteliku ze zintegrowaną uprzężą.
c) Jeżeli dziecko chce jeździć w większym foteliku, to tak.


PYTANIE NUMER 4
Czy możemy zastąpić fotelik 15-36 kg poddupnikiem?

a) Tylko na krótkich trasach, np. do przedszkola i z powrotem.
b) Tak, nie ma żadnej znaczącej różnicy, poza ceną, pomiędzy poddupnikiem a fotelikiem 15-36 kg.
c) Nie, bo poddupnik nie daje dziecku niezbędnej ochrony.


PYTANIE NUMER 5
Czym powinien charakteryzować się dobry fotelik 15-36 kg?

a) Powinien mieć dobrze zdane testy zderzeniowe, pasować do dziecka, samochodu i być fotelikiem bezwypadkowym.
b) Powinien mieć isofix i miękką tapicerkę
c) Powinien być czerwony, aby w razie wypadku był widoczny z daleka.


PYTANIE NUMER 6
Jak jeszcze nazywane są foteliki z kategorii 15-36 kg?

a) Fotelikami dla chętnych.
b) Fotelikami ostatniej kategorii.
c) Fotelikami dla przedszkolaków, w skrócie FDP.


PYTANIE NUMER 7
Czy foteliki 15-36 kg mogą być montowane na isofix?

a) Foteliki 15-36 kg montujemy tylko na pasy samochodowe.
b) Każdy fotelik 15-36 kg ma isofix.
c) Zależy od modelu: są foteliki montowane tylko na pasy i są foteliki montowane zarówno na isofix, jak i na pasy.


PYTANIE NUMER 8
Dolna część pasa bezpieczeństwa (biodrowa) u dziecka w foteliku 15-36 kg…

a) musi przechodzić poniżej kolców biodrowych.
b) musi przebiegać płasko po udach.
c) może przechodzić przez brzuszek.


PYTANIE NUMER 9
Górna część pasa bezpieczeństwa (barkowa) w foteliku 15-36 kg…

a) musi przechodzić przez środek barku, tak aby nie wchodził na szyję i nie spadał z ramienia.
b) musi być ułożony jak najdalej od szyi, po skraju ramienia lub pod pachą, aby c) w razie wypadku nie udusił dziecka.
nie jest obowiązkowy. Ważne, aby pamiętać o pasie biodrowym.


PYTANIE NUMER 10
Czy fotelik 15-36 kg może być zamontowany na przednim siedzeniu?

a) Absolutnie nie, ze względu na poduszkę powietrzną.
b) Fotelik 15-36 kg nawet bezpieczniej jest zamontować z przodu.
c) W niektórych przypadkach możemy zamontować fotelik 15-36 kg z przodu, ale generalnie bezpieczniej jest z tyłu, i tak jest polecane.


Jak myślisz, jak Ci poszło? Pamiętasz swoje odpowiedzi? To czas je sprawdzić!

Pytanie numer 1
odpowiedź A, wyjaśnienie

Pytanie numer 2,
odpowiedź C, wyjaśnienie

Pytanie numer 3,
odpowiedź B , wyjaśnienie

Pytanie numer 4,
odpowiedź C , wyjaśnienie

Pytanie numer 5,
odpowiedź A, wyjaśnienie

Pytanie numer 6,
odpowiedź B, przykład

Pytanie numer 7,
odpowiedź C, wyjaśnienie

Pytanie numer 8,
odpowiedź B, wyjaśnienie

Pytanie numer 9,
odpowiedź A, wyjaśnienie

Pytanie numer 10,
odpowiedź C, wyjaśnienie




Nie każdy, nawet najdroższy fotelik pasuje do Twojego dziecka!
Zapisz się na dobór w Warszawie (22 203 53 18) w Krakowie (12 378 39 46) we Wrocławiu (71 715 61 32) lub Chorzowie (32 750 03 41)
Kup właściwy!


fotelik.info - foteliki samochodowe dla dzieci - mapka lokalizacji
W naszym Centrum Bezpieczeństwa:
1) Wjeżdżasz do ciepłego i suchego garażu, gdzie spośród 240 modeli fotelików wybierzemy pasujący najlepiej do Twojego auta i Twojego dziecka
2) W tym czasie wypijesz kawę, a Twoje dziecko pobawi się na naszym placu zabaw
3) Zakupisz fotelik, poznasz zasady jego użycia i zapewnisz faktyczne bezpieczeństwo swojemu dziecku
Podaj kontakt do siebie a oddzwonimy i umówimy Cię na wizytę
 
ABC Design Akta Graco Alpin Apramo Argos Avionaut Avova Axkid Baby Baby Dreams Baby Jogger Baby Relax Baby Relax Babyauto Babyfirst Babystyle BAIER Bebe Confort Bebecar Bergsteiger BeSafe Bimbo Bobob Bobobline Boulgom Brevi Brio Britax Britax Roemer Bugabo Bugaboo Cam Carbebe Casualplay CBX Chicco Concord Coneco Cosatto Cybex CybeX Deltim Diono Dremefa Easycarseat Eitel Emmaljunga Eurokids Fair Ferrari Fisher Price Foppapedretti Ganen GB Giordani Global Kids Goodbaby Graco Hauck Hema Heyner I'Coo Inglesina IWH Jane Joie Joolz Kiddicare Kiddy Kidsim Kinderfkraft Kiwy Klippan LCP Kids Lettas Loony Lutule Mamas & Papas Maxi-Cosi Meggy Michelin Mifold Migo Mima Mothercare Mutsy Nachfolger Nania Neonato Nest Nuna Obaby Osann Patti Peg Perego Petite Star Phil & Teds Play Prenatal Profex Ramatti Recaro Renolux Renopol Roemer Safety 1 Silver Cross Silvercross Simple Parenting SmartKidBelt STM Storchenmuehle Stokke Storchenmuehle Sunshine Kids Swandoo Takata Team-Tex Teamtex Teutonia Tiggo United-Kids UPPAbaby Vertbaudet Vivitta Wawo Zooty
Fotelik Samochodowy Warszawa
Fotelik Samochodowy Kraków
Fotelik Samochodowy Wrocław
Fotelik Samochodowy Chorzow Fotelik Samochodowy Gliwice Fotelik Samochodowy Skarżysko-Kamienna Fotelik Samochodowy Nowy Sącz/a>